- ταπέτο
- Oνομάζεται και χαλί. Υφαντό επίστρωμα για το δάπεδο και για την εσωτερική επιφάνεια των τοίχων. Κατασκευάζεται κυρίως από μαλλί και είναι χειροποίητο ή μηχανοποίητο. Ως χώρες κατασκευής τ. αναφέρονται η Αίγυπτος, η Περσία, η Μεσοποταμία, η Μογγολία, η Κίνα και η Ινδία. Παλαιότερα κατασκεύαζαν τ. χωρίς χνούδι (κιλίμια). Τα χνουδωτά με πολυτελή και καλλιτεχνική εμφάνιση, κατασκευάστηκαν πολύ αργότερα, ίσως κατά τον 8o αι. μ.Χ.
Τα απλά τ., τα κιλίμια, κατασκευάζονται με κοινούς αργαλειούς, ενώ τα χνουδωτά με ειδικό αργαλειό. Μετά την ύφανσή τους τα τ. περνούν από διαδοχικές επεξεργασίες έως ότου είναι έτοιμα για το εμπόριο.
Πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή η ελληνική ταπητουργία αποτελούσε κυρίως οικοτεχνία αρκετά διαδεδομένη σε όλες τις περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα τις αγροτικές. Σήμερα αποτελεί έναν από τους κυριότερους κλάδους της υφαντουργίας μας. Αναπτύχθηκε κυρίως μετά την άφιξη πολλών προσφύγων ταπητουργών. Ιδιαίτερη άνθηση σημείωσε το 1924-29. Το 1929 ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ταπητουργικός Οργανισμός με σκοπό να αναπτύξει την ταπητουργία, αλλά και να διαθέσει τα προϊόντα της. Για να πραγματοποιήσει τον σκοπό του διαθέτει 36 ταπητουργικές σχολές. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής τ. προέρχεται από τις ταπητουργικές επιχειρήσεις και κατά δεύτερο λόγο από τον ταπητουργικό οργανισμό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Νέα Ιωνία, στη Νίκαια, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες ελληνικές πόλεις.
Αρμένικο με δράκους του 12ου αι. (Συλλογή Κατάτσι, Παρίσι).
Περσικό με σκηνές κυνηγιού του 1522-23 (Συλλογή Πετσόλι, Μιλάνο).
Ταπέτο τύπου Αρντεμπίλ.
Ταπέτο της Ανατολής με δράκους και φοίνικες του 15ου αι. (Κρατικό Μουσείο, Βερολίνο).
Ταπέτο τύπου Χολμπάιν του 16ου αι. (Μιλάνο, Συλλογή Καμπάνα).
Ταπέτο της Ανατολής του 17ου αι. (Συλλογή Καμπάνα, Μιλάνο).
Περσικό του 17ου αι. (Μουσείο Αργυροχοΐας, Φλωρεντία).
* * *το, Ν1. υποκορ. μικρός τάπητας, χαλάκι2. (χωρίς υποκορ. σημ.) χαλί, τάπητας.[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνεια λ. < ιταλ. tappeto λατ. tapēte, -um < τάπης].
Dictionary of Greek. 2013.